לכבוד חודש פברואר יוצא מן הכלל - זרקור על אושרי אוחנה

אושרי אוחנה – שילוב תעסוקתי יוצא מן הכלל

כתבה: הילה כחלון -בן דוד

החודש מציינים את "פברואר יוצא מן הכלל"  חודש שלם המוקדש להשתלבות בחברה הישראלית וחיבור בין אוכלוסיות עם ובלי מוגבלות ומחויבות לחברה מגוונת ומאוחדת.

באוקטובר האחרון נכנסתי לתפקיד מנהלת תחום אוכלוסיות מיוחדות במתנ"ס תל מונד, אחד העובדים הראשונים שניגש ללחוץ את ידי לברך ולאחל הצלחה, היה אושרי אוחנה.

כמעט כולנו קמים מדי בוקר ליום העבודה וחוזרים מדי יום הביתה, מפרנסים את עצמנו ומנהלים שיגרת יום יציבה. אצל אנשים עם מוגבלויות זה לא כך.

אושרי בן 38 נולד עם תסמונת דאון. הוא החל את עבודתו במתנ"ס תל מונד בשנת 2008 באולם הספורט.

שנים לאחר מכן, בשנת 2017 נכנס לתוקפו חוק היסטורי המחייב סיכוי שווה לשילוב של לפחות 5% עובדים עם מוגבלות בכל גוף ממשלתי שיש בו יותר מ- 100 עובדים: עיריות, משרדי ממשלה, בתי חולים, חברות ממשלתיות, קופות חולים ועוד. מדובר בעשרות אלפי משרות שנפתחו לאנשים עם מוגבלות.

אז למה הסיפור של אושרי יוצא מן הכלל?

לאושרי ניתנה הזדמנות, הוא לקח אותה בשתי ידיים ובכל יום מחדש מוכיח שהכול אפשרי.

כולם סביבנו מדברים על שילוב והכשרה תעסוקתית, על החשיבות, הצמיחה הכלכלית, החברה שלנו שתהפוך להיות בריאה, מכילה, שוויונית, מגוונת. חברה שמקבלת את האחר ולא מפלה. אך איך גורמים לזה לקרות מבעד למילים והמחשבות?

במקרה של אושרי כל זה לא היה קורה ללא מספר אנשים שהאמינו בו ולא ראו את המוגבלות אלא את ההצלחה.

עשר שנים לפני שחוקק החוק ההיסטורי היה זה איציק קוג'מן, שהיה יו"ר הנהלת המתנ"ס, אשר הכיר את אושרי באופן אישי, נחשף לעבודתו ומסירותו במסגרת מוגנת והבין שאושרי צריך לעבוד במקום מגוריו, בקהילה בה הוא חי.

איציק פנה להוריו של אושרי עופרה ואלברט והציע להם לשלב אותו במתנ"ס.

תחילה החששות היו רבים ומגוונים. איך אושרי יתקבל בקרב העובדים? האם זה נכון שיהיה בחברת ילדים? האם יצליח לבצע משימות? עקב הקושי השפתי האם יצליח לתקשר עם הסביבה?

עד מהרה התברר שהחששות והדאגות היו ממשהו שלא הכירו או ידעו עד אותו הרגע ומיד עם תחילת עבודתו של אושרי כל הפחדים הוסרו והמחסומים ירדו.

עקב בצד אגודל לצידו ותחת הדרכתם של סמי ואסי זהבי ז"ל, אושרי סלל את דרכו תוך למידה מתמדת ומתמשכת. הוא תפס את מקומו המקצועי כחלק מעובדי המתנ"ס ונכנס לליבה של קהילת תל מונד כולה, אשר פגשה את אושרי בחוגים ובפעילויות השונות ואף זכתה לעזרתו ותמיכתו במקרי הצורך.

אושרי רכש כלים וידע והפך לחלק מצוות התפעול ומשרתו התרחבה.

בשנים האחרונות אושרי עובד בשעות הבוקר כאיש צוות התפעול של המתנ"ס בהתנדבות, תחת ניהולי והליווי הצמוד והמסור של יעקב אברג'יל מנהל התפעול של המתנ"ס, אשר רואה בו איש צוות וחבר לכל דבר. יעקב ממשיך בכל יום לחנוך ולהכשיר את אושרי הן בפן המקצועי והן בפן האישי, תומך ומכיל את אושרי ברגישות ומקצועיות רבה, מתייחס אליו כבן משפחה ובכך מאפשר לאושרי להרגיש חלק חשוב ועיקרי מהצוות, להתמיד ולהצליח.

ובשעות אחה"צ תחת הליווי האישי והמקצועי של גלית צרפתי מנהלת תחום הספורט במתנ"ס, אושרי עובד כאיש תפעול במשרה חלקית באולם הספורט.

אושרי אף החליף את יעקב ליום אחד החודש במסגרת פעילות "חילופי מבט" והיה למספר שעות מנהלת התפעול של המתנ"ס.  

אושרי מספר: " אני נהנה וחשוב לי לעבוד במתנ"ס ובאולם. אני אחראי על החוגים, דואג שהכול יהיה בסדר ולא יהיה חסר כלום. אני מרגיש שאני חשוב לאנשים והם מכבדים ואוהבים אותי. אני רוצה שיהיו עוד עובדים כמוני בכל המתנסים בישראל"

אושרי הוא ללא ספק אחד העובדים הכי מסורים שתפגשו וגם אם ממש תנסו, לא תצליחו לדכנע אותו לאחר בבוקר לעבודה או לצאת מוקדם יותר.

אין סיכוי שתתפסו אותו חורג מהנהלים או אפילו קצת "מותח" אותם.

מספיק להגיע ולבקר במתנ"ס כדי לראות, להרגיש ולהבין עד כמה הנוכחות של אושרי מעצימה את כלל העובדים והמבקרים.

לא מובן מאליו לעבוד במקום עבודה שמשקף את מה שאוהבים ומצליחים לעשות, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באנשים עם מוגבלויות.


אין גורם אחד להצלחה תעסוקתית. חייבת להיות תמיכה של המשפחה, מקום העבודה והקהילה\חברה.

ההצלחה התעסוקתית של אושרי נובעת בדיוק מכך.

החינוך והתמיכה המשפחתית לה הוא זוכה מהגיל הרך, לתוך זה נכנסו שלוש דמויות מרכזיות שלקחו אחרית והאמינו בו - איציק קוג'מן, ואסי זהבי ז"ל המנהלים שקיבלו אותו בעבר ויעקב אברג'יל המנהל שמלווה אותו, תומך ומאמין בו עד היום. כמובן שאת כל זה משלימה קהילת תל מונד המקסימה, אשר מגדלת דורות שלמים הנפגשים עם אושרי ומאמצים את השילוב התעסוקתי כחלק מהשגרה הנכונה ולא כמשהו חריג.

בשנת 2024 החברה שלנו מחויבת להיות אמפתית יותר ולקבל את השונה.

אני יודעת שזה לא תמיד פשוט, לעיתים מאתגר ואפילו קצת מרתיע להעסיק אדם שונה, המחויבות שלנו היא להעניק הזדמנות שווה, להאמין בלב שלם שזה אפשרי ובדרך הזו להעניק לאנשים עם מוגבלויות תקווה ותוך כדי התהליך שהם עוברים, להפוך לחברה טובה יותר.

ואתם הקוראים את השורות האלו עכשיו אל תוותרו. המגבלה שלנו לא מאפיינת או מגדירה אותנו. גם לא הסביבה.

לכולם מגיעה הזכות למימוש עצמי. אז אל תתפשרו, תמצאו מקום שמאמין בכם ופשוט תגיעו אליו! תילחמו להצליח ולהגשים את עצמכם. תהיו מוכנים להשקיע, תשאפו לעבוד וליהנות.

אושרי מוכיח לכולנו בכל יום מחדש שזה אפשרי ואפילו אפשר להנות מזה.

אז אין לכם למה לחכות, הרגע הנכון הוא עכשיו!

גלריית תמונות

מערכת למכירת כרטיסים